Het is raadzaam om eerst informatie over het ras te verzamelen voordat u overgaat tot de aankoop van een pup. Dat kan door op internet informatie op te zoeken, boeken te lezen, de rasvereniging te bellen of contact op te nemen met fokkers. Een andere tip is om een activiteit van de rasvereniging te bezoeken, er valt veel te zien op een jonge hondendag of clubmatch. Bovendien zijn daar veel liefhebbers van het betreffende ras aanwezig, zij kunnen u veel informatie geven.

Het is verstandig om van tevoren te bedenken dat de pup minstens 10 jaar oud kan worden. Uw aankoop zal daarmee voor lange tijd uw leven veranderen. Heeft u gekozen voor de Chow Chow dan is het verstandig om te bekijken welk type uw voorkeur heeft, wilt u een kort- of een lang haar, een reu of een teef, welke kleur heeft uw voorkeur. Welke fokkers zijn er en welke gezondheidsonderwerpen zijn belangrijk om in de gaten te houden bij de aanschaf. De fokkers kunnen je veel vertellen over de ouderdieren en de keuzes die gemaakt zijn bij het fokken. De stamboom geeft veel informatie over de achtergrond van de pups, het is goed om met de fokker hierover te praten. Het is belangrijk dat u het goed kunt vinden met de fokker, het is fijn om ook na de aankoop contact te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor u als pupkoper, maar ook de meeste fokkers stellen hier prijs op.

Tot slot is het goed om u het volgende te realiseren: de pupkoper heeft de plicht om zich te informeren, de fokker is als verkoper verantwoordelijk voor de pup. De rasvereniging speelt in de koopovereenkomst geen enkele rol en draagt geen verantwoordelijkheid.