Het Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Chow Chow Club stelt eisen aan gezondheid en uiterlijk van fokdieren.
De gezondheid moet op vier punten worden onderzocht: heupen, knieën, ellebogen en ogen.
Het uiterlijk moet worden bekeken op een tentoonstelling of een NCCC fokgeschiktheidskeuring.
Als je van plan bent je reu of teef aan de fokkerij te laten meedoen: hoe moet je te werk gaan?
Administratie
Voor je je Chow voor de gezondheidsonderzoeken meldt moet de administratie op orde zijn.
De Chow moet zijn ingeschreven in het NHSB, en het registratiebewijs moet het juiste adres van de eerste eigenaar vermelden. Heb je je puppy van een Nederlandse fokker dan zal alles vermoedelijk kloppen. Ben je na de aanschaf verhuisd, dan eerst even je adresgegevens aanpassen in je account bij de Raad van Beheer.
Importhonden moeten in het NHSB worden opgenomen en op naam en adres van de eigenaar worden geregistreerd. Op de website van de Raad van Beheer staat hoe dat in zijn werk gaat.
Bij elk onderzoek zul je voor het opmaken van de documenten de stamboom en het registratiebewijs moeten laten zien.
Je ondertekent ter plekke de documenten die op het onderzoek betrekking hebben. De ondertekening houdt in dat je ermee instemt dat de resultaten, ontdaan van persoonsgegevens, toegankelijk zullen zijn. Openbaarheid dient het wetenschappelijk doel van deze onderzoeken.
De Raad van Beheer handelt de administratie voor de onderzoeken online af. Daarvoor heb je een account nodig. Als je die nog niet hebt: hier kun je er een aanmaken.
Onderzoek heupen en ellebogen
Voor het heuponderzoek moet een Chow minimaal twaalf, voor het elleboogonderzoek minimaal achttien maanden oud zijn. Het kan een idee zijn om beide onderzoeken te doen als de hond achttien maanden oud is.
Voor uitleg over het heuponderzoek zie hier en voor het elleboogonderzoek kijk hier.
Voor het beoordelen van heupen en ellebogen zijn röntgenfoto’s nodig. Elke dierenarts die een overeenkomst hierover heeft afgesloten met de Raad van Beheer kan de opnamen maken. Hun namen vind je hier. Het aanbod van de artsen wordt 'specialiteit' genoemd. Dat betekent dus niet dat de arts 'specialist' is.
Om aan de hoge technische eisen die aan deze röntgenfoto’s worden gesteld te voldoen helpt een zekere, door routine ontwikkelde, vaardigheid. Het kan aan te bevelen zijn om voor deze belangrijke opnamen, die éénmaal in het leven van je hond worden gemaakt, zo’n ervaren praktijk te bezoeken. Je fokker zal mogelijk weten welke dat zijn, vraag anders de secretaris
De hond moet voor de opnamen op z’n rug (HD) en zij (ED) liggen. Voor het ED- onderzoek en soms ook voor het HD-onderzoek krijgt een hond een licht ‘roesje’ opdat hij rustig blijft. De onderzoeken zijn pijnloos en erna is de hond weer snel ‘bij’.
De foto’s worden beoordeeld door een panel dat werkt in opdracht van de Raad van Beheer.
Je betaalt de dierenarts voor het maken van de opnamen en voor de beoordeling door de Raad van Beheer. De bedragen die de Raad voor beoordeling in rekening brengt vind je hier op de website van de Raad van Beheer.
Heupen en ellebogen woden wekelijks beoordeeld, op een maandag. De uitslagen worden je via je RvB account gestuurd. Je krijgt een mail als er een klaar staat.
Wil je dat de score snel in de NCCC clubmedia wordt gepubliceerd, stuur die dan naar het secretariaat.
Oogonderzoek
Het oogonderzoek bij de Chow is vooral gericht op het in kaart brengen van entropion, trichiasis en distichiasis, de oogaandoeningen waar het ras het meeste last van heeft.
Voor de Chow Chow volstaat vooralsnog het standaard ECVO-onderzoek zonder gonioscopie. Maar als je ook het gonioscopie onderzoek wilt laten verrichten, is dat eigenlijk beter.
Het onderzoek betreft een reeks aan aandoeningen die in ons ras vrijwel onbekend zijn, maar die nu eenmaal zijn opgenomen in het ECVO-schema. ECVO staat voor het European College of Veterinary Ophthalmologists. De panelleden zijn gehouden aan de afspraak dat het onderzoek bij elk ras identiek verloopt.
Voor de Chow Chow is een eenmalig onderzoek voldoende. De hond moet daarvoor minimaal twaalf maanden oud zijn. Het onderzoek houdt niet meer in dan dat de oogarts in een verduisterde ruimte met speciale apparatuur in de ogen kijkt. Vooraf krijgt de hond oogdruppels toegediend om de pupil open te laten staan. Het oogonderzoek gebeurt zonder verdoving en is niet pijnlijk.
De oogartsen die aan dit onderzoek meedoen vind je op de website van de Raad van Beheer.
De oogarts maakt de uitslag meteen bekend, en vermeldt die op het rapport oogonderzoek.
De rekening van de dierenarts betreft in dit geval dus onderzoek én beoordeling.
De eigenaar krijgt twee doorslagen van het rapport. Een daarvan is bestemd voor de rasvereniging, de eigenaar kan die insturen naar het NCCC secretariaat. Dit bespoedigt de publicatie van de uitslag in de clubmedia. De uitslagen gaan ook naar de Raad van Beheer.
Knie-onderzoek
Voor het knie-onderzoek moet de Chow tenminste twaalf maanden oud zijn. Bij knie-onderzoek wordt de hond zonder verdoving betast, in staande en liggende positie. Het onderzoek is pijnloos. Hier staat een beschrijving over wat het onderzoek inhoudt. Voor verdere uitleg over het onderzoek zie hier.
De lijst met dierenartsen die het onderzoek uitvoeren is hier te vinden.
De arts maakt meteen rapport op. De rekening van de dierenarts betreft zowel het onderzoek als de beoordeling. De uitslag wordt je gestuurd via je account bij de Raad van Beheer.
Exterieur
Er zijn twee manieren om aan te tonen dat de hond in redelijke mate voldoet aan de standaard: naar keuze tentoonstellingsbezoek of deelnemen aan de NCCC Fokgeschiktheidskeuring.
De NCCC Fokgeschiktheidskeuring wordt tenminste een maal per jaar – bij grotere belangstelling op den duur mogelijk vaker – georganiseerd. Zie de NCCC media en vraag ernaar bij het secretariaat van de NCCC. Je betaalt voor de keuring een bijdrage aan de NCCC.
Voor tentoonstellingsbezoek (minimaal twee keer) komen Nederlandse Raad van Beheer/FCI gereglementeerde tentoonstellingen in aanmerking en daar moet minimaal de kwalificatie ‘Goed’ zijn behaald. Voor de in aanmerkingen komende tentoonstellingen: kijk hier bovenaan naar de Tentoonstellingsagenda's’. Ook de Kampioenschapsclubmatch van de NCCC, jaarlijks in april, is een tentoonstelling in deze zin.
©Janneke Leunissen-Rooseboom