Update: de twee hieronder beschreven Chows hebben begin februari samen een definitieve plek gevonden bij een lid van de NCCC. Ze hebben het er uitstekend naar hun zin en ze verblijven daar zelfs graag binnen. Hun nieuwe bazen zijn overgelukkig met het koppeltje. 
Twee bejaarde Chows, een reu van bijna dertien jaar en een teef van elf jaar, zijn eind november 2016 terecht gekomen in het asiel van Waalwijk. Vanwege verwaarlozing zijn ze door de Landelijke Inspectie Dienst in beslag genomen, na een melding van buren, die zich hun lot hadden aangetrokken.

Het zijn Chows zonder stamboom. De reu komt oorspronkelijk uit België. De herkomst van de teef is onbekend: zij was niet eens gechipt. Hoe lang hun situatie heeft geduurd is het asiel niet bekend en of ze in hun jongere jaren andere tijden hebben gekend ook niet.

Het enige dat men weet is dat ze bij een mevrouw in de tuin leefden. Die moet hen eten en drinken hebben gegeven, maar verder niks. Ze leefden in de open lucht, zonder afdak en als het regende zaten ze tegen de schutting aangeplakt. Uitgelaten zijn ze niet, aan de lijn lopen kennen ze niet.

Hun vacht was samengekleefd en vervilt, met de beste wil was er geen doorkomen aan. De enig mogelijk aanpak die overbleef was scheren. Heel jammer dat dit moest, juist bij dit stel, want ze zijn gewend aan buiten leven. Zolang ze een vachtloos lijf hebben kan lang buiten zijn niet, zeker niet nu in de winter. De beheerder neemt hen een paar keer per dag mee naar buiten, op de uitlaatplek zijn ze dan in beweging. Buiten zijn ze opgewekt en in hun element. Maar helaas, als ze willen rusten moeten ze toch echt naar binnen, anders zouden ze ziek worden. Aan binnen zitten hebben ze duidelijk een hekel, daar kniezen ze, dat zijn ze niet gewend. 

De reu maakt goed contact met zijn verzorgster en laat zich probleemloos benaderen, de teef is afstandelijk en wat snauwerig, maar op een kordate aanpak reageert ze goed, dan accepteert ze verzorging. Het zijn uiteraard bejaarde honden en de reu is stram, maar gezien hun gevorderde leeftijd lijkt hun gezondheidsconditie op het oog heel acceptabel. Je moet ook wel beresterk zijn om zonder verzorging zo oud te worden. Binnenkort worden ze nog eens secuur compleet door de dierenarts nagekeken. Bij de eerste inspectieronde is gebleken dat hun gebit niet te best meer was. Inmiddels zijn van beide de monden nagekeken en van slechte elementen ontdaan. Pijn hebben ze daar niet meer, maar met voeren is het een beetje behelpen. De teef eet gewelde brokjes, de reu geeft de voorkeur aan vloeibaar voedsel. 

 Verbintenis

Is er een Chowliefhebber met een warm hart, die dit koppeltje bikkels, voor de tijd die hen nog gegeven is, een liefdevol tehuis wil bieden? Het asiel adviseert dat ze bijeen blijven, gezien de barre tijden die ze samen zijn doorgekomen en waarin ze steun aan elkaar hadden. Zo’n verbintenis moet je niet verbreken. Aan het spreekwoordelijke ‘gouden mandje’ wordt niet zozeer in letterlijke zin gedacht: deze stoere types hebben vooralsnog niks met warme bedjes. Maar ze hebben natuurlijk wel behoefte aan een fatsoenlijk onderkomen en aan zorg voor hun geestelijk en lichamelijk welzijn.

Hun nieuwe baas zal over buitenruimte moeten beschikken, het liefst van een omvang dat ze zich daar zelf kunnen uitlaten. Maar ook met beschutting tegen de elementen en de mogelijkheid een droge plek te vinden bij nat weer. Veel buiten zijn zal nog wel even en misschien wel altijd hoog op hun wensenpakket staan. Maar ze stellen zich ook zeker open voor liefde en zorg. Het zou zo mooi zijn als ze op het einde van hun leven mogen meemaken dat er ook fatsoenlijke hondenbazen bestaan. Dat merken ze nu al in het asiel, dat hen heel gemotiveerd heeft opgevangen, waar men hoopt dat er een bestemming voor hen te vinden is.

 

Wie interesse heeft, informatie wil vragen of de honden wil gaan bekijken is welkom om contact op te nemen met Dierenasiel Waalwijk, Prof. Van ’t Hoffweg 7, 5144 NS Waalwijk, tel: 0416 333964. Het asiel is open op woensdag van 13:30-16:30 uur en donderdag t/m zondag van 10:30-13:00 uur. Beelden zijn te zien op de Facebookaccount van het asiel.

Voor contact kan in principe dagelijks vanaf  9 tot zeker 11 uur gebeld worden en uiteraard tijdens de openingsuren. Mail wordt meerdere malen per dag gelezen dierenasiel.waalwijk@tele2.nl. Wie teruggebeld wil worden kan dat per mail laten weten, ook via een pb op de facebook pagina.