Voor veel mensen is de Chow Chow de hond met de blauwe tong of die hond de hond die op een leeuw of beer lijkt. De Chow Chow heeft een zeer karakteristiek uiterlijk, je kan hem vaak al op grote afstand herkennen.

De blauwe tong is niet uniek voor de Chow Chow, ook de Shar Pei heeft een blauwe tong. Wel kenmerkend zijn de steltachtige gang en de scowl. De steltgang wordt veroorzaakt door de steile achterhand die de Chow Chow heeft. Met scowl wordt de fronsende gezichtsuitdrukking bedoeld die ontstaat door vorm en plaatsing van de ogen en oren.

Karakter

De Chow Chow is van oorsprong een waak- en gezelschapshond. Veel Chow Chows gaan graag hun eigen gang en laten zich maar moeilijk commanderen. Op een gehoorzaamheidscursus wordt een Chow Chow al snel ontvangen met “verwacht maar niet teveel”. Sommige Chow Chows hebben een probleem met het eindeloos herhalen van de commando’s. Dat wil echter niet zeggen dat de commando’s niet worden beheerst. Er zijn genoeg voorbeelden van Chow Chows die niet alleen de puppy-, maar ook vervolgcursussen gehoorzaamheid met prima resultaten hebben voltooid.

De Chow Chow trekt zich meestal niet zoveel aan van vreemden, maar is sterk betrokken bij “zijn” gezin. Alhoewel veel Chow Chows wat terug getrokken zijn, zien we de laatste jaren steeds meer Chow Chows die open, vriendelijk en betrokken in de wereld staan.

Een Chow Chow zal over het algemeen weinig blaffen en kan goed een aantal uren alleen zijn.

Kort- en langhaar

Er zijn kort- en langharige Chow Chows, het merendeel is langharig. Maar de laatste jaren worden er steeds meer kortharige Chow Chows gefokt. Er zijn zes kleuren: rood, zwart, fawn, blauw, crème en wit. De vacht is altijd eenkleurig, maar enige schakering is toegestaan. Rood is de meest voorkomende kleur. De witte Chow Chow lijkt uitgestorven te zijn.