De Chow Chow is over het algemeen een redelijk gezonde hond, maar zoals in elk ras komen een aantal aandoeningen meer dan gemiddeld voor.

Een punt van aandacht is entropion, het naar binnen krullen van het ooglid. Als een hond hier last van heeft kunnen de haren de oogbol beschadigen, wat uiteindelijk (als niet op tijd wordt ingegrepen) zelfs kan leiden tot blindheid. Door een operatie is entropion over het algemeen goed te verhelpen. Het is aan te bevelen om de operatie te laten uitvoeren door een specialist.

Bij de Chow Chow komen daarnaast relatief veel kniebandproblemen voor. Onderzoek in Denemarken heeft uitgewezen dat deze problemen niet worden veroorzaakt door de steile achterhand. Gedacht wordt dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in de kwaliteit van het kruisbandweefsel. Binnen de NCCC is enkele jaren geleden afgesproken dat fokkers de knieën van hun fokdieren laten onderzoeken volgens het Meutstege protocol.

Vachtklachten komen ook bij de Chow Chow voor, deze worden deels veroorzaakt door allergieën. In de meest recente gegevens is een lichte daling in vachtklachten geconstateerd.

Een goede fokker zal in zijn fokkerij rekening houden met de gezondheid van de ouderdieren. Hoe gezonder de ouderdieren en hun families, hoe minder kans op pups met een aandoening. Maar zoals bij elk levend dier kunnen geen garanties worden gegeven. Bij het opgroeien zijn vele factoren van invloed op de gezondheid van de pup.

heupfoto
Röntgenopname van de heupen